דילוג לתוכן

פושינג הנדס בתבנית סמל הטאי צ’י

ברוב בתי הספר מקובל לתרגל פושינג הנדס בזוגות, זהו תרגול המכונה בשפה שלנו ״פושינג הנדס חמש פינות״ באנגלית five corners pushing hands. חמש הפינות הן מותן ימין , מותן שמאל, כתף ימים ,כתף שמאל והפנים או הראש. אלה הכיוונים אליהם ניתן לדחוף או לתקוף באמצעות הידיים באופן טבעי ואינטואיטיבי. לכל כיוון יש מענה המגלגל את כוח היריב עד לזווית ממנה ניתן לנטרל ואף לפתוח פתח בהגנת היריב על מנת לתקוף חזרה.

 

שיטה זי היא לחלוטין היסודות ללימוד אומנות הפושינג הנדס ולכן, אף אצלנו בקורסים אנו נוהגים להתחיל משיטה זו המהווה בסיס טוב. אולם חשוב לדעת כי השלמה לצורת תרגול זו היא שיטת הפושינג הנדס העוקבת אחר תבנית סמל הטאי צ’י, מתחילים בלימוד מיומנות זה בעבודה לבד על מנת לרכוש את תנועה הנכונה. במאמר זה נציע הסבר שיסייע לכל אחד ואחת מכם לרכוש מיומנות זו מסבירה רבות מהתנועות מתוך הפורום ברמת גודל תנועה האפקטיבי, הנעת תנועה מהאגן אל הידיים ועוד לכן מיומנות זו תורמת הרבה גם לביצוע מדויק של הפורום עצמו וגם לצורך עבודה חופשית בזוגות בהמשך הדרך.

 

פושינג הנדס בתבנית סמל הטאי צ’י הנחיות לתרגול סולו

 

התרגיל מבוצע כאשר יד אחת מובילה פעם ימין ופעם שמאל והשנייה תומכת ומגינה. בתרגול סולו המתרגל עומד במקום ומצייר את הציור שלפניכם. יש כמה דרכים לתרגל כאשר בגדול כיוון השעון נחשב ליאנג והיפוכו ליין. התנועה מתחילה לכיוון נגדי, קרי יד ימין מתחילה תנועה לשמאל, ולהפך. אפשר להתחיל מהשמינייה ואפשר להתחיל מהעיגול החיצון. שתי הדרכים אפשריות ואף אחת מהן איננה טעות. נסו לצייר את הסמל בקטן ובגדול, במאונך ובמאוזן. בשלב הראשון, התרכזו בתנועת היד. לאחר שהדבר יעלה בידכם בקלות, נסו ליזום את התנועה כולה מהאגן ולא מהידיים. רק לאחר שהצלחנו בכך, ננסה לתרגל בזוגות.

 

באיור העליון נראה חצים המכוונים לעבודה הנחשבת יאנג בו התנועה בתבנית סמל הטאי צ’י מבוצעת עם כיוון השעון, באיור התחתון נראה חצים המכוונים לעבודה הנחשבת יין נגד כיוון השעון.

פושינג הנדס

פושינג הנדס

נציין כי בתרגול בתבנית סמל הטאי ג’י במעגל יאנג נכון לראות את נקודת ההתחלה מלמטה יאנג עולה ליין, ובתרגול מעגל יין נתחיל מלמעלה למטה יין יורד ליאנג. הסדר המקובל בלימוד יהיה לרכוש מיומנות על מעגל יאנג ורק לאחר מכן מתחילים ללמוד ולתרגל מעגל יין.

רק לאחר שהפנמנו את העבודה כתרגול סולו נכון להתחיל עבודה בזוגות. מיומנות זו תשלים את עבודתה פושינג הנדס הבסיסי ותהפוך את התרגול להרבה יותר ״פתוח״ היכולות הנבנות עם הזמן יובילו לתרגול חופשי free sparing. ושם הכיף האמיתי מתחיל באמת.

אומנות זו חשובה לא רק למי שמבקש לפתוח צוהר לפן של אומנות הלחימה הרכה אלא גם למי שמבקש לפתח את היכולת להבין באמצעות מגע את הכוונה, הצורך או הרצון של האחר. ויהיה זה היריב, מטופל/ת בקליניקה או בן/בת הזוג. יכולתנו לקרוא את כוונת האדם שמולנו הופכת אותנו לאנשים מפותחים יותר.

 

המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן מייסד המכללה הישראלית לאמנויות פנימיות